صرفه جویی انرژی در پخت و پز
جهت صرفه جویی انرژی در پخت و پز در هنگام خرید و استفاده از اجاق گاز به موارد زیر توجه فرمایید.
الف) در هنگام خرید اجاق گاز به موارد ذیل توجه کنید
- اجاق گازی را انتخاب كنید كه ضمن داشتن علامت استاندارد دارای رده انرژی بالاتری در برچسب انرژی باشد.
- علاوه بر اجاق گازهای گازی و برقی معمولی، در حال حاضر اجاقهای ریزموج (میکروویو) و مدلهای ترکیبی، که با یک یا دو روش کار می کنند، نیز وجود دارد، که مصرف انرژی کمتری دارند. می توان به عنوان یک اجاق مکمل از این اجاقها استفاده نمود. همچنین امروزه انواع فرهای همرفتی نیز در بازار عرضه شده اند که یازده بالاتری نسبت به فرهای معمولی دارند زیرا هوای گرم شده به طور مداوم در اطراف غذای در حال پخت، جریان دارد. توزیع گرما در این فرها بیشتر است و بنابراین زمان و درجه حرارت پخت کاهش مییابد.
- برای خرید اجاق گاز معمولی ، مدلی را كه سیستم فندك دارد، خریداری كنید. فندك الكتریكی نسبت به شمعك، مصرف انرژی كمتری دارد؛ زیرا نیازی به روشن بودن دائم آن نیست.
ب) در هنگام استفاده از اجاق گاز موارد ذیل را جهت کاهش مصرف انرژی مدنظر داشته باشید.
- همواره در زمان جوش آوردن آب داخل كتری از بسته بودن در آن مطمئن باشید. با این كار زمان جوش آمدن آب كوتاهتر شده و انرژی كمتری مصرف میشود.
- اندازه شعله و ظرف روی آن باید متناسب باشد. از قرار دادن ظرف کوچک بر روی شعله بزرگ اجتناب نمایید.
- اگر در منزل دو اجاق دارید، تا حد امکان از اجاق کوچکتر استفاده کنید.
- برای پختن سوپ وغذاهایی که مدت زمان طولانی برای طبخ نیاز دارند، استفاده از دیگ های آرام پز، سبب صرفه جویی در مصرف انرژی خواهد شد.
- برای پختن غذا می توانید از دیگ های زودپزاستفاده کنید زیرا این دیگ ها با بسته بودن کامل در و محبوس نمودنبخار خروجی سبب افزایش فشار داخل دیگ می شوند و پخت و پز را در دمای بالاتر انجام می دهند. درنتیجه زمان مورد نیاز پختن را کاهش داده و مصرف انرژی نیز به طور قابل ملاحظهای کم می شود.
- سینی زیر شعلههای خوراکپز را تمیز نگه دارید، تا حرارت بیشتری به سمت ظرف غذا منعکس گردد.سینی های سیاه و کثیف گرمای زیادی را جذب کرده و بازده مشعل خوراکپز را به طور قابل ملاحظه ای کم می کنند.
- در اجاقهای گاز سوز ، رنگ شعله باید آبی باشد. اگر شعله زرد باشد به معنی آن است که گاز به خوبی نمیسوزد. برای این منظور بهتر است که اجاق گاز توسط فرد متخصص بررسی شود.
- پیش از شروع پختن، غذاهای یخزده را در محلی قرار دهید تا یخ آنها باز شود تا بدینوسیله زمان آشپزی کاهش یابد